hydrolat różany

Hydrolat różany, zwany też potocznie wodą różaną, to jeden z bardziej uniwersalnych hydrolatów.  Uzyskiwany jest z płatków Rosa damascena i powstaje jako produkt uboczny przy destylacji olejku różanego parą wodną. Możemy go wykorzystać zarówno do pielęgnacji cery, włosów, jak i całego ciała. Hydrolat różany kiedyś Historia hydrolatu różanego sięga najdawniejszych czasów. Jego piękny zapach zapewnił mu popularność wśród starożytnych Rzymian, którzy często rozpryskiwali wodę różaną w swoich domach, by odświeżyć powietrze. Do wielkich miłośników róż należał cesarz Neron, którego goście mieli być spryskiwani wodą różaną podczas uczt. Natomiast Kleopatrze przypisuje się upodobanie do zażywania kąpieli w różanym hydrolacie, którym podobnoWięcej

masło do ciała

W tym wpisie chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione własnoręcznie robione puszyste masło do ciała. Muszę przyznać, że używanie balsamu do ciała należało w przeszłości do tych elementów pielęgnacji, które kiedyś najbardziej zaniedbywałam. Tymczasem regularne nawilżanie jest jednym z kluczowych czynników, które pomogą nam jak najdłużej cieszyć się młodą skórą. Przesuszona skóra traci elastyczność, co przyspiesza jej starzenie. Regularne stosowanie maseł i balsamów do ciała może również pomóc w zapobieganiu powstawania problemów skórnych takich jak egzema czy rozstępy. Dobre masło do ciała możesz znaleźć w sklepie z kosmetykami naturalnymi lub po prostu zrobić je sama:) Puszyste masłoWięcej