masło shea

Chcesz stworzyć własny balsam do ciała ? A może szukasz naturalnego sposobu na suchą i podrażnioną skórę lub spierzchnięte usta? Wypróbuj masło shea ! Masło shea, zwane też  karite to olej tłoczony z orzechów pochodzących z drzewa Butyrospermum parkii ( w j. polskim Masłosz Parka). Drzewo to występuje w części krajów Afryki, takich jak Ghana, Togo czy Uganda. Shea utrzymuje postać stałą w temperaturze pokojowej, ale łatwo roztapia się przy kontakcie ze skórą. Najlepiej jest wybierać masło nierafinowane, gdyż zawieraWięcej

aloes żel aloesowy

Aloes to roślina powszechnie stosowana w kosmetyce naturalnej. Dzięki swym właściwościom nawilżającym, antybakteryjnym i łagodzącym doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów, cery i ciała. Gdy przygotowywałam ten wpis, postanowiłam sprawdzić jak wiele z moich kosmetyków zawiera aloes. Uzbierała się ich spora ilość, a i tak myślę, że na pewno coś pominęłam. Znajdziemy go w kremach do rąk i do twarzy, szamponach i odżywkach do włosów, płynie micelarnym, żelu na wypryski, a nawet dezodorancie. Czemu aloes zawdzięcza swoją popularność i jakWięcej

olej kokosowy wybielanie zębów

Olej kokosowy zyskał w ostatnich latach sporą sławę. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni oraz w kosmetyce. To świetny dodatek w balsamach do ciała, może pomóc nawet w … wybielaniu zębów! Jak go używać? Odpowiedź w tym artykule! Olej kokosowy: co to takiego? Olej kokosowy tłoczony jest z miąższu kokosa.  Aby mieć pewność, że używamy oleju najwyższej jakości, warto wybierać do naszych receptur kosmetycznych olej tłoczony na zimno oraz nierafinowany, gdyż zachowuje on większą ilość substancji odżywczych. Ok. 90% wszystkich kwasówWięcej

hydrolat różany

Hydrolat różany, zwany też potocznie wodą różaną, to jeden z bardziej uniwersalnych hydrolatów.  Uzyskiwany jest z płatków Rosa damascena i powstaje jako produkt uboczny przy destylacji olejku różanego parą wodną. Możemy go wykorzystać zarówno do pielęgnacji cery, włosów, jak i całego ciała. Hydrolat różany kiedyś Historia hydrolatu różanego sięga najdawniejszych czasów. Jego piękny zapach zapewnił mu popularność wśród starożytnych Rzymian, którzy często rozpryskiwali wodę różaną w swoich domach, by odświeżyć powietrze. Do wielkich miłośników róż należał cesarz Neron, którego gościeWięcej